Samtalskväll: Att hålla minnet av Förintelsen vid liv

onsdag 6 maj 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Livesänds på Forum för levande historias facebooksida

Är minnen av nazisternas industriella massmord möjliga att förmedla? Snart kan de som överlevde Förintelsen inte längre berätta. Har deras  anhöriga ett särskilt ansvar att föra minnet vidare?

Författarna Karin Brygger och Natalie Verständig Axelius medverkar tillsammans med idéhistorikern Stéphane Bruchfeld.

Om de medverkande:
Natalie Verständig Axelius är författare och aktiv i föreningen Zikaron, en förening som erbjuder skolor föreläsningar med överlevnadshistorier från Förintelsen. Hon har skrivit romanen Det var jag som skulle dö med utgångspunkt i sin morfars erfarenheter av Förintelsen.

Karin Brygger är doktorand på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, essäist och poet som bland annat skrivit två minnesböcker om Förintelsen; Stationer och Estera.

Stéphane Bruchfeld är idéhistoriker och verksam vid Hugo Vallentin center smat en av författarna till boken …om detta må ni berätta… Han är andra generationens överlevande.

Moderator:
Erika Hedenström, Forum för levande historia 

Samtalskvällen sänds live via vår facebooksida. Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.


Tre kvällar om minne 

Efter andra världskriget har det pågått ett intensivt arbete med att samla och förmedla kunskap och vittnesmål från Förintelsen. En viktig drivkraft har varit övertygelsen om att genom att minnas historien kan vi förhindra att den upprepar sig. 

Men vad är egentligen ett minne? Och vilken roll spelar minnen i våra liv och för våra samhällen? Under våren utforskar Forum för levande historia minnet. Det djupt personliga och det gemensamma. I en serie med tre samtalskvällar möts perspektiv från forskning, konst och litteratur.


Med anledning av Coronaviruset

Här uppdaterar vi information om hur vi hanterar risken för det nya coronaviruset. 

Tid och plats

När: onsdag 6 maj 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: På Forum för levande historias facebooksida
För vem: Alla
Anmälan:

Samtalskvällen sänds live via vår facebooksida. Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.