Samtalskväll: Att hålla minnet av Förintelsen vid liv

onsdag 3 juni 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Livesänds på nätet

I videospelaren nedan kan du se samtalskvällen live och i efterhand.

Program

Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Författarna Karin Brygger och Natalie Verständig Axelius har båda skrivit med utgångspunkt i andras minnen av Förintelsen. De medverkar tillsammans med idéhistorikern Stéphane Bruchfeld i ett samtal om att vara bärare av andras erfarenheter och minnen. Moderator är Erika Hedenström.

Medverkande

Natalie Verständig Axelius är författare, aktiv i föreningen Zikaron och utredare. Hon har skrivit romanen Det var jag som skulle dö med utgångspunkt i sin morfars erfarenheter av Förintelsen.

Karin Brygger är doktorand på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, essäist och poet som bland annat skrivit två minnesböcker om Förintelsen Stationer och Estera.

Stéphane Bruchfeld är idéhistoriker verksam vid Hugo Valentin-centrum och en av författarna till …om detta må ni berätta. … Han är andra generationens överlevande.

Moderator är Erika Hedenström, Forum för levande historia 

Var kan du titta?

Samtalskvällen sänds live på den här sidan och på vår facebooksida. Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.


Tre kvällar om minne 

Efter andra världskriget har det pågått ett intensivt arbete med att samla och förmedla kunskap och vittnesmål från Förintelsen. En viktig drivkraft har varit övertygelsen om att genom att minnas historien kan vi förhindra att den upprepar sig. 

Men vad är egentligen ett minne? Och vilken roll spelar minnen i våra liv och för våra samhällen? Under våren utforskar Forum för levande historia minnet. Det djupt personliga och det gemensamma. I en serie med tre samtalskvällar möts perspektiv från forskning, konst och litteratur.


Med anledning av Coronaviruset

Här uppdaterar vi information om hur vi hanterar risken för det nya coronaviruset. 

Tid och plats

När: onsdag 3 juni 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: På den här sidan och på facebook
För vem: Alla
Anmälan:

Samtalskvällen sänds live på den här sidan och på vår facebooksida. Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.