Till innehåll

Samtal: Vad är en kvinnas liv värt i Mexiko och i världen?

Varmt välkommen att delta i ett spännande samtal med årets Per Anger-pristagare, den mexikanska kvinnorättsaktivisten och juristen Malú Garcia Andrade. 

Datum: 

tisdag 25 april -tisdag 25 april

Tid: 

18:00 - 20:00

Plats: 

Sänds live här på sidan

Kategorier: 

  • Programkväll

Se samtalet här den 25 april kl. 18.00

En kvinna som kisar in i kameran.

Varmt välkommen att delta i ett spännande samtal med årets Per Anger-pristagare, den mexikanska kvinnorättsaktivisten och juristen Malú Garcia Andrade. Samtalet kommer att handla om femicid, mord på kvinnor bara för att de är kvinnor, i Mexiko och om situationen för kvinnorättsförsvarare i Mexiko.

Bakgrund

Malú Garcia Andrade förlorade sin sjuttonåriga syster när hon försvann på vägen mellan sitt hem och fabriken där hon arbetade, i den mexikanska gränsstaden Ciudad Juárez i norra Mexiko.
Året var 2001 och systern var endast 17 år gammal när hon mördades. Idag är Malú en stridbar människorättsaktivist och jurist som fått mäktiga fiender på grund av sin kamp för försvunna och dödade kvinnor och deras anhöriga. Malú har ägnat de senaste två decennierna åt att söka efter försvunna kvinnor, utmana myndigheter och karteller och kämpa för lagar som skyddar kvinnors rättigheter. Malú lever under dödshot för att hon vigt sitt liv åt att kämpa för att mördade kvinnor, flickor och deras anhöriga ska få rättvisa.

I slutet av april i år tar Malú emot svenska regeringens människorättspris till minne av människorättsförsvararen Per Anger vid en ceremoni i Stockholm. Hör henne berätta om sitt arbete och om situationen för kvinnorättsförsvarare i Mexiko i ett samtal arrangerat av Individuals at Risk, Amnestys kvinnorättsgrupp i Stockholm, Amnestys Latinamerikagrupp i samarbete med Forum för levande historia, som ansvarar för och delar ut priset.

Upptäck fler evenemang