Till innehåll

Samtal: Rasbiologins (svenska) historia

Möt journalisten och författaren Ola Larsmo och historikern Maria Björkman i ett samtal om den svenska rasbiologins betydelse.

Datum: 

onsdag 31 maj -onsdag 31 maj

Tid: 

17:30 - 19:00

Plats: 

Stora Nygatan 10, 111 27 Stockholm

Kategorier: 

  • Programkväll
Speltid - 1:30:00

Samtal: Rasbiologins (svenska) historia

Ett kollage med bilder ifrån Rasbiologiskta institutets samlingar med bild på byggnaden och en person som håller i ett mätverktyg.

Den svenske rasbiologen Herman Lundborg framställde gärna sig och sitt institut I Uppsala som en viktig inspirationskälla för rasbiologin i världen. Men var det sant eller hans egen propaganda? Hur inflytelserik var egentligen den svenska rasbiologin ur ett internationellt perspektiv? Och vad vet vi om hur det gick till när rasbiologiska idéer fick inflytande över politiska beslut, i Sverige och världen? Beslut som påverkade många människors liv.

Ola Larsmo är aktuell med boken Lektion 11, en bok om rasbiologi. Han har också bidragit till Forum för historias material (O)mänskligt, om rasbiologins framväxt och svenska historia. Han samtalar med historikern Maria Björkman som forskat på rasbiologins svenska förgrundsgestalter och deras internationella nätverk.

Samtalet leds av Erika Hedenström, Forum för levande historia

Se på plats eller digitalt

För att se samtalet på plats på Stora Nygatan 10-12 i Stockholm, anmäl dig nedan.

Eller se samtalet bekvämt hemifrån antingen här på sidan eller på facebook. För att titta digital behövs ingen anmälan.

Sista anmälningsdag har passerat.

Upptäck fler evenemang