Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

torsdag 26 januari 2023, kl. 17:00 till kl. 18:30 - Digitalt

Välkommen till ett samtal med historikern Christopher Browning. Det har gått 30 år sedan hans uppmärksammade bok Helt vanliga män gavs ut. Vad har världen lärt sig av Förintelsen sedan dess? 

Samtalet leds av Caroline Källner, avdelningschef vid Forum för levande historia.

Om Christopher Browning

Christopher Browning har ägnat hela sitt yrkesliv åt forskning och undervisning om Förintelsen. Han har skrivit flera böcker, varav en är den uppmärksammade boken Helt vanliga män som gavs ut 1992.

Boken handlar om den tyska reservpolisbataljonen 101 som morgonen den 13 juli 1942 gick in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1 500 av byns 1 800 judiska invånare - kvinnor, barn och gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38 000 judar och sände ytterligare 45 000 till koncentrationslägret Treblinka. Reservpolisbataljon 101 bestod av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst.

Christopher Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i dödsskjutningarna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det på grund av grupptryck och karriärism. Boken ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: skulle jag ha agerat annorlunda i samma situation?

Praktisk information och anmälan

Samtalet genomförs digitalt via Zoom och hålls på engelska men du kan även se det här på sidan du befinner dig på just nu, eller på facebook.
Anmälan för att titta i Zoom är nu stängd.

Tid och plats

När: torsdag 26 januari 2023, kl. 17:00 till kl. 18:30
Var: Digitalt i zoom
För vem: Alla!

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget