Till innehåll

Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

Om samtalet

Välkommen till ett samtal med historikern Christopher Browning. Det har gått 30 år sedan hans uppmärksammade bok Helt vanliga män gavs ut. Vad har världen lärt sig av Förintelsen sedan dess? 

Samtalet leds av Caroline Källner, avdelningschef vid Forum för levande historia.

Datum: 

torsdag 26 januari -torsdag 26 januari

Tid: 

17:00 - 18:30

Plats: 

Digitalt via Zoom

Om Christopher Browning

Christopher Browning har ägnat hela sitt yrkesliv åt forskning och undervisning om Förintelsen. Han har skrivit flera böcker, varav en är den uppmärksammade boken Helt vanliga män som gavs ut 1992.

Boken handlar om den tyska reservpolisbataljonen 101 som morgonen den 13 juli 1942 gick in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1 500 av byns 1 800 judiska invånare - kvinnor, barn och gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38 000 judar och sände ytterligare 45 000 till koncentrationslägret Treblinka. Reservpolisbataljon 101 bestod av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst.

Christopher Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i dödsskjutningarna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det på grund av grupptryck och karriärism. Boken ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: skulle jag ha agerat annorlunda i samma situation?

Anmälan

Samtalet genomförs digitalt via Zoom och hålls på engelska. Du anmäler dig via formuläret nedan. Du kommer att få en zoom-länk skickad till dig några dagar före samtalet.

Sista anmälningsdag har passerat.

Upptäck fler evenemang