När Förintelsen kom till Sigtuna

onsdag 17 november 2021, kl. 18:00 till kl. 19:30 - Digitalt

En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser - live från Sigtunastiftelsen. Var med och följ livesändningen via Facebook-eventet, eller här via youtube.

1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus. I en papperslåda som nyligen lämnats in till Forum för levande historia finns tidigare okända föremål och dokument som hjälper till att sätta nytt ljus på historien. Om det berättar Johan Perwe, researcher på Forum för levande historia. Skådespelaren Marika Lagercrantz läser ur dokument från tiden.

Dessutom medverkar Daniel Leviathan, arkeolog och forskare i judiska studier som forskat om överlevande som vårdades på stiftelsen, samt historikern Pontus Rudberg. Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman berättar om hur stiftelsen, staden och de människor som på olika sätt deltog i mottagandet påverkades av mötet med flyktingarna från Förintelsen. Moderator för kvällen är Erika Hedenström, projektledare Forum för levande historia.

Om du är intresserad av att bidra med föremål eller dokument till insamlingen från Förintelsen kontakta minnen@levandehistoria.se. Mer info om att bidra hittar du här.

Tid och plats

När: onsdag 17 november 2021, kl. 18:00 till kl. 19:30
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Denna samtalskväll livesänds från Sigtunastiftelsen. Du kan se livesändningen här på hemsidan eller via vår Facebook-sida. Samtalet spelas in och kommer även kunna ses i efterhand här i Filmrummet.