Minnesceremoni för romer under Förintelsen, 2 augusti

måndag 2 augusti 2021, kl. 14:00 till kl. 14:45 - Stockholm

Varmt välkommen att delta vid minnesceremoni för romer under Förintelsen, på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 mördades de omkring 4200-4300 kvarvarande romska fångarna i förintelse- och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. De flesta av dem var barn, kvinnor och äldre. Därför hedras minnet av de romer som föll offer för nazisternas terror och förintelsepolitik varje år den 2 augusti.

Medverkar vid ceremonin på Raoul Wallenbergs torg gör bland andra författaren Majgull Axelsson, Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet Internationella romska och resande Kvinnocenter, samt Richardo Blomerus, romsk aktivist. För musiken står trion Hjilosko Drom.

Minnesstunden arrangeras av den nationella kulturföreningen Sveriges Internationella Roma Filmfestival, i samarbete med Forum för levande historia.
 


Särskilda åtgärder med tanke på risken för spridning av Covid 19
Det är sedan 1 juli tillåtet med 600 deltagare vid utomhusevent. Vi beräknar att antalet deltagare vid ceremonin inte kommer att överstiga detta. Stolar kommer att placeras ut enligt gällande riktinjer och det kommer att finnas funktionärer på plats som ser till att alla kan hålla avstånd på lämpligt sätt.

Tid och plats

När: måndag 2 augusti 2021, kl. 14:00 till kl. 14:45
Var: Raoul Wallenbergs torg
För vem: Alla är välkomna