Lunchvisning: Vita bussarna - fotografier av KW Gullers

torsdag 29 oktober 2020, kl. 11:30 till kl. 12:00 - Stockholm

Välkommen på en visning i utställningen Vita bussarna med fotografier av KW Gullers.

På uppdrag av tidskriften Vi dokumenterade fotografen KW Gullers när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Fotografierna på f.d. koncentrationslägerfångar fick stort genomslag i Sverige och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen.
Hur har dessa fotografier även kommit att prägla kunskapsbilden om Sveriges roll under Förintelsen?

Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?

I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Tid och plats

När: torsdag 29 oktober 2020, kl. 11:30 till kl. 12:00
Var: Forum för levande historia
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Anmäl dig i nedan formulär. Visningen är kostnadsfri. Antal deltagare är begränsat till 15 personer på grund av nuvarande coronarestriktioner.

Endast 4 platser kvar!