Livesänd prisceremoni: Per Anger-priset 2022

torsdag 31 mars 2022, kl. 14:30 till kl. 15:45 - Digitalt

Välkommen till prisceremonin för 2022 års Per Anger-pris, regeringens pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Årets pristagare är Anabela Lemos från Moçambique.

 

Som miljöförsvarare i Moçambique spelar Anabela Lemos ett högt spel. Hon och hennes medarbetare har utsatts för inbrott, hot, misshandel och andra övergrepp. Även hennes familj har trakasserats. Men hon ger inte upp. Hennes högsta prioritet är att kämpa för miljön och mänskliga rättigheter. Om du vill veta mer om Anabelas kamp så finns en film och kort intervju med henne här.

Program

Anabela Lemos tar emot priset av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Musik av Stockholms Musikgymnasiums kör ledd av Helene Stureborg, kvintett från Viktor Rydberg Gymnasium, brasskvartett Södra Latin. Konferencier är Parul Sharma.

Var kan du titta?

Prisceremonin sänds live på denna sida och i detta Facebook-event.

Juryns motivering

Anabela Lemos har i över 20 år kämpat för klimaträttvisa i Moçambique. Trots hat och hot driver hon en kamp mot multinationella bolag som skövlar och exploaterar småskaliga bönders mark och tvingar bort dem från deras hem. Anabela Lemos arbete visar tydligt att mänskliga rättigheter och klimaträttvisa är tätt sammanlänkade.

Anabela Lemos nominerades till Per Anger-priset av organisationen We Effect.

Tid och plats

När: torsdag 31 mars 2022, kl. 14:30 till kl. 15:45
Var: Digital livesändning
För vem: Alla är välkomna att följa den digitala sändningen