Lärarfortbildning: Sverige och Förintelsen

torsdag 7 april 2022, kl. 15:00 till kl. 18:00 - Stockholm

Välkommen till en lärarfortbildning om Sverige och Förintelsen.Vad visste vi i Sverige egentligen om Nazitysklands folkmord på judar och romer och övergrepp mot andra folkgrupper? 

Denna fråga är utgångspunkt för fortbildningen och utställningen som visas på Forum för levande historia under läsåret 2021–2022. Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Utställningen handlar om Sveriges relation och förhållande till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. 

Fortbildningen handlar om neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933–1946. Du får ta del av föreläsningar om vad som var känt i Sverige om Nazitysklands folkmordspolitik, hur olika nationella narrativ har skapats och hur nutidsmänniskan kan tolka historien med dagens kunskaper. Vi vill att fortbildningen ska ge dig inspiration, kunskapspåfyllnad, möjlighet att testa övningar i en workshop och att reflektera över didaktiska och pedagogiska frågor rörande undervisning om Förintelsen. 

Program

15.00- 15.15 Forum för levande historia inleder och hälsar välkomna.

15.15 -16.15 Workshop i utställningen med Marcel Rådström, Forum för levande historia.

16.15 -16.30 Fika med frukt och smörgås.

16.30 - 17.20 Föreläsning: Sveriges relation till andra världskriget och Förintelsen Pontus Rudberg, Uppsala universitet.

17.20 - 18.00  Reflektioner på dagen, erfarenhetsutbyte och avslutande frågor. Marcel Rådström och Stefan Andersson.  Samt utvärdering av fortbildningen.

Medverkande

Pontus Rudberg är historiker och forskare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet, där han driver ett forskningsprojekt om mottagandet av överlevande efter Förintelsen i Sverige. Han har tidigare forskat om svensk respons på Förintelsen. Rudberg är även författare till The Swedish Jews and the Holocaust (2017) och en av redaktörerna Early Holocaust Memory in Sweden (2021).

Marcel Rådström är pedagog vid Forum för levande historia och var projektledare för framtagandet av utställningen Sverige och Förintelsen.  

Tid och plats

När: torsdag 7 april 2022, kl. 15:00 till kl. 18:00
Var: Stora Nygatan 10-12 i Gamla stan
För vem: Verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet eller vuxenutbildning som undervisar om Sveriges 1900-talshistoria och landets förhållande till Förintelsen
Anmälan:

Sista anmälningsdag 5 april.

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget