Lärarfortbildning: Sverige och Förintelsen

torsdag 23 september 2021, kl. 12:30 till kl. 16:00 - Digitalt

Välkommen till en digital lärarfortbildning om Sverige och Förintelsen.

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi i Sverige egentligen om nazitysklands folkmord på judar och romer och övergrepp mot andra folkgrupper? Denna fråga är utgångspunkten för fortbildningen och den utställning som visas på Forum för levande historia under läsåret 2021–2022.

Forum för levande historias tema Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Tematiken fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933–1946.

Historikern Pontus Rudberg föreläser om Sveriges relation till andra världskriget och Förintelsen. Marcel Rådström, pedagog  leder en workshop utifrån ett digitalt klassrumsmaterial om Sverige och Förintelsen.


Plats: Digitalt. Zoom-länk skickas ut en dag innan fortbildningen.

Syfte: Syftet med fortbildningen är att ge inspiration och kunskapspåfyllnad. Fortbildningen fokuserar på vad som var känt om nazitysklands folkmordspolitik, hur olika nationella narrativ har skapats och hur nutidsmänniskan kan tolka historien med dagens kunskaper. Deltagarna ges också möjlighet att testa övningar i en workshop och att reflektera över didaktiska frågor rörande undervisning om Förintelsen. 

Målgrupp: Verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet eller inom vuxenundervisningen som undervisar om Sveriges 1900-talshistoria och landets förhållande till Förintelsen. 


Program

12.30-12.50    Test av teknik och välkomnande till fortbildningsdagen. Stefan Andersson och Mia Taikon, Forum  för levande historia.

12.50-14.05    Föreläsning: Sveriges relation till andra världskriget och Förintelsen Pontus Rudberg, Uppsala universitet.

14.05-14.20    Paus

14.20-15.30    Digital workshop med utgångspunkt i pedagogiskt material kopplat till utställningen. Marcel Rådström, Forum för levande historia.

15.30-15.35    Paus

15.35-16.00    Reflektioner på dagen, erfarenhetsutbyte och avslutande frågor. Marcel Rådström och Stefan Andersson.


Presentation föreläsare

Pontus Rudberg är historiker och forskare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala Universitet, där han driver ett forskningsprojekt om mottagandet av överlevande efter Förintelsen i Sverige. Han har tidigare forskat om svensk respons på Förintelsen. Rudberg är även författare till The Swedish Jews and the Holocaust (2017) och en av redaktörerna Early Holocaust Memory in Sweden (2021).

Marcel Rådström är pedagog vid Forum för levande historia och projektledare för utställningen Sverige och Förintelsen.  

Tid och plats

När: torsdag 23 september 2021, kl. 12:30 till kl. 16:00
Var: Digitalt via Zoom
För vem: Verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet eller inom vuxenundervisningen som undervisar om Sveriges 1900-talshistoria och landets förhållande till Förintelsen.
Anmälan:

Anmäl dig i formuläret nedan. Om du får förhinder är vi tacksamma om du meddelar så att platsen kan gå till någon annan, kontakta då mia.taikon@levandehistoria.se

Vill du ha nyheter från oss?