Lärarfortbildning: Svåra frågor i klassrummet

torsdag 21 oktober 2021, kl. 12:30 till kl. 16:00 - Digitalt

Välkommen till en lärarfortbildning om hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan bemötas.

Allt fler lärare berättar om nya utmaningar i undervisningen när ofta pålästa elever tagit intryck av extremistisk propaganda och "alternativa fakta". Dessa elever misstror det skolan lär ut om bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Vissa föreställningar är oskyldiga, men andra bottnar i främlingsfientlighet, intolerans och rasism. För att stötta lärare i skolornas viktiga demokratifrämjande arbete har Forum för levande historia tagit fram den digitala, självinstruerande kursen Svåra frågor i klassrummet – Hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan bemötas.

I samarbete med Stockholm stads utbildningsförvaltning bjuder Forum för levande historia nu in till en lärarfortbildningsdag, som tar sin utgångspunkt i några av de frågeställningar som lyfts i kursen.


Var: Digital fortbildning. Forum för levande historia skickar zoom-länk till danmälda deltagare en dag innan arangemanget. OBS! Den som önskar få teknikstöd erbjuds en teknikgenomgång kl 12.15.

Målgrupp: Lärare som undervisar på högstadium eller gymnasium i samhällskunskap, historia, SO, svenska med flera ämnen och där hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter berörs. Du ska vara verksam lärare. 

När: 21 oktober, kl 12.30-16.00

Anmälan: Anmälan görs i formuläret nedan. Se längst ner på sidan. Sista anmälningsdag är 19 oktober 2021. Antalet platser är begränsade. 


Program

12.30 -12.55 - Test av teknik och välkomnande till fortbildningsdagen. Stefan Andersson och Mia Taikon, Forum för levande historia. Susanne Tidestrand, Stockholm stads utbildningsförvaltning

13.00-14.00 - Föreläsning: Mytens makt - så kan konspirationsteorier öppna dörren för hat och extremism. Daniel Poohl, vd och ansvarig utgivare för tidskriften Expo

14.00-14.15 - Paus

14.15-15.05 - Föreläsning/workshop: ”Kunskap, tolerans och elevers livsvärldar - ett klassrum som utmanar och vägleder”. Malin Matsson Flennegård, gymnasielärare

15.05-15.15 - Paus

15.15-15.40 - Reflektion och erfarenhetsutbyte. Smågruppsdiskussioner utifrån dessa frågor:

Vilka ”svåra frågor” har du erfarenhet av från din roll som lärare?
Hur hanterade du det utifrån:

Fakta, kunskaper och lärande?
Tolerans, respekt och arbetsmiljö för lärare och elever?
Vad känner du att skolan behöver bli bättre på inom dessa områden?

15.40-16.00 - Återkoppling på smågruppsdiskussioner. Avslutande ord från arrangörerna


Presentation föreläsare

Daniel Poohl är vd och ansvarig utgivare för tidskriften Expo samt författare till flera böcker om svensk högerextremism. Han utbildar främst organisationer och företag i hur de kan förstå och motverka rasistiska organisationer och idéer.

Malin Matsson Flennegård är gymnasielärare i svenska och religion samt föreläsare, läromedelsförfattare och pedagog inom Toleransprojektet. Hon har mångårig erfarenhet av demokrati- och värdegrundsarbete i skolan och av att genomföra exkursionsresor med elever till Förintelsens minnesplatser i Polen.
 

Forum för levande historias logotyp         Stockholms stads logotyp

Tid och plats

När: torsdag 21 oktober 2021, kl. 12:30 till kl. 16:00
Var: Digitalt
För vem: Lärare som undervisar på högstadium eller gymnasium i samhällskunskap, historia, SO, svenska med flera ämnen och där hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter berörs. Du ska vara verksam lärare.
Anmälan:

Anmäl dig i formuläret nedan. Om du får förhinder är vi tacksamma om du meddelar så att platsen kan gå till någon annan,kontakta då mia.taikon@levandehistoria.se.

Endast 7 platser kvar!

Vill du ha nyheter från oss?