Lärarfortbildning: Islamofobi i historien och idag

tisdag 18 oktober 2022, kl. 13:00 till kl. 16:00 - Digitalt

Välkommen till en fortbildning för lärare om islamofobi. Du får fördjupad kunskap om islamofobi samt konkreta verktyg i arbetet för en mer inkluderande skola. Hör forskaren Mattias Gardells föreläsning Islamofobi då och nu och ta del av ett panelsamtal om islamofobiska attityder bland skolelever och unga vuxna. Du får även möjlighet att diskutera utmaningar med att undervisa om och bemöta rasism. Se program nedan.

Du kan delta digitalt via Zoom eller fysiskt på plats på Saturnus Konferens i Stockholm. 

Fortbildningen är kostnadsfri.

För vem?

Fortbildningen vänder sig till verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildningen.

Anmälan

Anmälan för att delta digitalt via Zoom görs via formuläret längst ner på denna sida. Länk till Zoom skickas ut till de som är anmälda när det närmar sig.

Anmälan för att istället delta fysiskt på plats på Saturnus Konferens i Stockholm görs via denna länk.

Sista anmälningsdag är 14 oktober. Obs! Antalet platser är begränsat.

Vid frågor om fortbildningen mejla till catalina.zarate@levandehistoria.se

Om fortbildningen

Islamofobi är ett växande problem i Sverige. Många muslimska elever i grund- och gymnasieskolan upplever att de utsätts för rasism och fientliga attityder, både från lärare och andra elever. För att motverka antimuslimska attityder och skapa en mer inkluderande skola behövs en djupare förståelse för islamofobin som tankeströmning och ideologi. Hur har islamofobin sett ut under historien? Hur tar den sig uttryck i dag? Hur kan lärare och annan skolpersonal förhindra att islamofobiska idéer får fäste inom skolan?

Medverkande

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och tidigare vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism. Gardell är en av Sveriges ledande forskare i frågor om politisk islam, rasism och terrorism. Han har bland annat gett ut böckerna Bin Ladin i våra hjärtan: Globaliseringen och framväxten av politisk islam (2005) och Islamofobi (2010).

Mirjam Haj Younes är högstadielärare och projektledare inom mänskliga rättigheter. Hon arbetar just nu med en handbok mot rasism riktad till lärare inom grund- och gymnasieskolan. 

Mehek Muftee är sociolog vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Hennes pågående forskningsprojekt undersöker ett antal svenska muslimska kvinnors erfarenheter av rasism och deras arbete med konst och aktivism.

Camilla Sjöström är pedagog vid Forum för levande historia. Hon har bland arbetat med att ta fram det klassrumsmaterial om källkritik och rasism som tas upp på fortbildningen.
 
Christopher Thorén har en bakgrund som lärare i grundskolan och är idag doktorand i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Program

13.00 - Inledning med Daniel Strand, projektledare på Forum för levande historia

13.05 - Föreläsning: Islamofobi då och nu. Mattias Gardell, Uppsala universitet

14.00 -  Paus, fika med frukt

14.10 - Panelsamtal om islamofobiska attityder bland skolelever och unga vuxna. Mirjam Haj Younes, Mehek Muftee och Christopher Thorén

14.50 - Paus

15.00 - Presentation av undervisningsmaterial om rasism: Camilla Sjöström, pedagog på Forum för levande historia

15.20 -  Diskussion i smågrupper om att bemöta islamofobi och andra former av rasism i skolan. Diskussionen leds av Mirjam Haj Younes

15.50 - Avslutning och utvärdering

16.00 - Programmet är slut

 

Tid och plats

När: tisdag 18 oktober 2022, kl. 13:00 till kl. 16:00
Var: Digitalt
För vem: Verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildningen.

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget