Lärarfortbildning: Demokrati pågår

onsdag 9 mars 2022, kl. 15:00 till kl. 18:30 - Digitalt

Välkommen till en digital lärarfortbildning om vad demokrati innebär och vilka byggstenar som behövs för ett demokratiskt samtal. Fortbildningen arrangeras av Forum för levande historia och Hallands kulturhistoriska museum.

Målet för fortbildningen är att ge stöd och underlag, väcka idéer, visa resurser och lyfta arbetssätt som kan användas i klassrummet. Den ger också möjlighet till erfarenhetsutbyte lärare emellan gällande undervisning om demokrati för elever i årskurs 4 - 6.

Fortbildningen genomförs digitalt via Zoom.

Om du har frågor om fortbildningen kontakta mia.taikon@levandehistoria.se.

 

Anmälan

Anmälan till fortbildningen görs via formuläret längst ner på denna sida. Sista anmälningsdag är 7 mars. Fortbildningen är kostnadsfri. Zoomlänk till fortbildningen skickas ut 8 mars. 

 

Program

14.45 - Tekniktest för deltagare.

15.00 - Inledning av Forum för levande historia och Hallands kulturhistoriska museum.

15.10 -  Föreläsning: Demokratiska principer och ”att leva” demokrati. Meriam Chatty, statsvetare vid Forum för levande historia.  

16.00 - Presentation av klassrumsmaterialet Demokrati pågår med workshopinslag. Metoddiskussion och reflektion. Åsa Thunström, pedagog vid Forum för levande historia.

16.55 - Filosofiska samtal med tioåringar? Exempel på hur du kan arbeta med filosofi, argumentationsanalys med mera på mellanstadiet. Maja Dalskov, lärare vid Filosofiska i Stockholm.

17.35 - Reflektioner från dagen. Deltagarna delar sina erfarenheter av att undervisa om och diskutera frågor om demokrati med elever på mellanstadiet. Meriam Chatty, Åsa Thunström och Maja Dalskov.

18.15 - Avslutning och utvärdering.

18.30 - Programmet är slut.

 

Medverkande

Meriam Chatty, fil dr i statsvetenskap, projektledare på Forum för levande historia och delaktig i myndighetens arbete med demokratifrågor.

Maja Dalskov, bild- och filosofilärare med examen från Konstfack. Arbetar på Filosofiska i Stockholm, en F-9 skola med filosofiprofil. 

Åsa Thunström, pedagog på Forum för levande historia och projektledare för Demokrati pågår.

 

Mer Demokrati pågår: Klassrumsmaterial, utställning och skolbesök i Varberg

Fortbildningen är en del av ett större projekt med klassrumsmaterial och en utställning som kommer att visas på Hallands kulturhistoriska museum 5 februari – 1 maj 2022. Projektets övergripande syfte är att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar, samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal. Bokning av skolbesök i utställningen görs på telefon 0340-82845. Med hjälp av region Hallands mobilitetsstöd är workshoppar i utställningen och resor till Hallands kulturhistoriska museum kostnadsfria för halländska skolor, utanför Varbergs kommun. Mer information om skolbesök finns här.

 

Hallands kulturhistoriska museums logotyp Forum för levande historias logotyp

 

 

Tid och plats

När: onsdag 9 mars 2022, kl. 15:00 till kl. 18:30
Var: Digitalt
För vem: Verksamma lärare i åk 4-6

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget