Invigning: Stockholms första snubbelstenar

fredag 14 juni 2019,
kl. 10:00 till kl. 10:30
- Stockholm

Den 14 juni får Stockholm sina första snubbelstenar. Stenarna är minnesmärken som placeras på tre gatuadresser i Stockholm där personer bott som utvisades efter ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och som därefter dödades under Förintelsen. Snubbelstenarna ingår i det europeiska konstprojektet Stolpersteine, som drivs av den tyska konstnären Gunter Demnig.

I samband med placeringen av den första stenen, till minne av Erich Holewa, hålls en invigningsceremoni på Kungsholmstorg 6 i Stockholm.

Medverkande: Gunter Demnig, konstnären bakom projektet Stolpersteine, Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, Tommy Ringart, ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och Mikael Holewa, brorson till Erich Holewa.

Invigningsceremonin hålls utomhus. Ingen anmälan krävs men utrymmet är begränsat, så kom i god tid för ökad möjlighet att se och höra.

Under eftermiddagen placeras en snubbelsten på Apelbergsgatan 36 kl. 13.00 och på Gumshornsgatan 6 kl. 14.00.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet genomförs i samarbete med Stockholms stad.

Mer information kommer att finnas på Forum för levande historias webbplats inom kort. Läs mer om det europeiska projektet Stolpersteine här.

Tid och plats

När: fredag 14 juni 2019,
kl. 10:00 till kl. 10:30
Var: Kungsholmstorg 6
För vem: Alla