Frukostseminarium: Historisk rättvisa

onsdag 17 november 2021, kl. 8:30 till kl. 10:00 - Digitalt

Välkommen till ett digitalt frukostseminarium där vi diskuterar de bärande tankarna bakom historisk rättvisa. Kan historisk rättvisa uppnås, och i så fall hur?

Efter andra världskrigets slut har regeringar i många länder initierat olika slags politiska initiativ för att i någon mån försöka gottgöra för övergrepp i det förflutna. Så även i Sverige. Det har handlat om olika former av offentliga ursäkter, sanningskommissioner, särskilda ekonomiska ersättningar och återställande av egendom. Gemensamt för initiativen har varit att de drivs av en idé om historisk rättvisa. Vilka utmaningar och risker finns med dessa initiativ? Och vilka positiva resultat kan de leda till?

I seminariet medverkar etikprofessor Göran Collste vid Linköpings universitet, jurist och minoritetsexpert Kaisa Syrjänen Schaal vid Svenska kyrkan och historiker Klas-Göran Karlsson vid Lunds universitet. Moderator är Oscar Österberg, historiker och forskningssamordnare vid Forum för levande historia.

Frukostseminariet anordnas med anledning av Forum för levande historias nya rapport Minoritet i historien. Allmänhetens uppfattningar om sina kunskaper om de nationella minoriteternas historia och dess inställning till historisk rättvisa.

Tid och plats

När: onsdag 17 november 2021, kl. 8:30 till kl. 10:00
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Du kan se livesändningen här på hemsidan eller via vår Facebook-sida. Samtalet spelas in och kommer även kunna ses i efterhand här i Filmrummet.

Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.

Denna aktivitet är fullbokad