Frukostseminarium: Plundring - början till ett folkmord

torsdag 28 mars 2019,
kl. 9:00 till kl. 10:15
- Stockholm

I samband med att vi öppnar utställningen Plundring – början till ett folkmord bjuder vi till ett seminarium med samma rubrik. Seminariet diskuterar framför allt arvet efter nazisternas plundring av judisk egendom. 

Det ekonomiska perspektivet av Förintelsen var länge ett ämne som inte diskuterades. På 1990-talet kom emellertid flera avslöjanden som visade hur såväl ockuperade som neutrala länder undanhållit egendom som tillhör Förintelsens offer. Även Sverige blev inblandad i denna fråga. Sedan dess har flera stulna föremål hittats runt om i världen, också i Sverige. Varför tog det så lång för världen att erkänna den ekonomiska dimensionen av Förintelsen? Hur omfattande var nazisternas plundring? Vad hände med den tyska riksbankens tillgångar vid Tredje rikets undergång 1945? Vad betyder det för de efterlevande att få tillbaka ett föremål? Vilka kulturella och politiska implikationer har frågan idag? Det är några av de frågor vi kommer att diskutera tillsammans med författaren Anders Rydell, journalisten Arne Ruth, efterlevande Renée Hirschfeld, författaren Marcus Wallén under ledning av Ingrid Lomfors, historiker och chef vid Forum för levande historia. Se mer info nedan. 

Välkommen till detta frukostseminarium den 28 mars kl. 09.00.
Från 8.40 serveras Kaffe / te och smörgås. OBS! anmälan via länken nedan.

 

Anders Rydell.
Hans två böcker om Nazisterna plundring under andra världskriget Plundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstskatter (2013) och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken (2015) har översatts till 20 olika språk och fått mycket god kritik runt om i världen.

Ingrid Lomfors.
Historiker och överintendent på Forum för levande historia. Ingrid Lomfors var ledamot i "Kommissionen om judiska tillgångar i Sverige vid tiden för andra världskriget", vilken lämnade sin rapport 1999. 

Arne Ruth.
F.d. chefredaktör och tidigare chef för kulturredaktionen på Dagens Nyheter. Arne Ruth skrev tidigt flera uppmärksammande artiklar om Sveriges inblandning i naziguld och s.k. herrelösa judiska tillgångar. 

Renée Hirschfeld
Renée Hirschfelds familj drabbades av litteraturstölder, har nyligen fått tillbaka egendom. 

Marcus Wallén
Författare till boken Naziguldet och de invigdas hemlighet (2019).

Mer om utställningen här

Välkommen på vernissage. Läs mer här

Tid och plats

När: torsdag 28 mars 2019,
kl. 9:00 till kl. 10:15
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm (t-bana Gamla stan)
För vem: Alla är välkomna, föranmälan via länk nedan. Frukost serveras från kl 8.40

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget