Från Förintelsen till Borås

onsdag 1 december 2021, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Digitalt

En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser - live från Textilmuseet. Var med och följ livesändningen via Facebook-eventet här, eller här på hemsidan.

Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns. Just nu lämnar överlevande och anhöriga in sådana föremål till Sveriges nya museum om Förintelsen. Det är ofta vardagliga saker som en liten vante eller lakan med broderat monogram, men de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord. 

Erik Broberg och Peter Zander från Forum för levande historia visar och berättar om några av dessa unika föremål. Dessutom medverkar Niclas Sennerteg, författare och journalist vid Borås tidning och historikern Ingrid Lomfors med perspektiv på hur livet blev för de hundratals Förintelseöverlevande som efter kriget kom till Borås. Moderator för kvällen är Erika Hedenström, projektledare Forum för levande historia.

En lite utforskad del svensk nutidshistoria. 

Tid och plats

När: onsdag 1 december 2021, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Denna samtalskväll livesänds från Textilmuseet i Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3A, Borås. Du kan se samtalet live här på hemsidan eller via vår Facebook-sida. Publik välkomnas även på plats - till Textilmuseet. Fri entré, och ingen föranmälan krävs. Samtalet spelas in och kommer att kunna ses i efterhand i Filmrummet.