Kalendariet

mars 2021

10
mars
2021
Digitalt

Samtalskväll: Främlingar på tåg. Vad Sverige visste om Förintelsen

Historikern Klas Åmark har skrivit boken Främlingar på tåg om den svenska diplomaten Göran von Otters möte med SS-officeren Kurt Gerstein på ett tåg genom Polen och Tyskland i augusti 1942. Gerstein berättade då om förintelselägrens fasor i förhoppning om att den svenske diplomaten skulle slå larm om naziregimens övergrepp.

15
mars
2021
Digitalt

Webbfortbildning: Historiebruk och nationalism

Forum för levande historia erbjuder en distanskurs med fokus på historiebruk och nationalism. Kursen pågår mellan den 15 mars – 28 april 2021.

17
mars
2021
Digitalt

Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

Det finns en nationell självbild i Sverige om att samers utsatthet hör till historien. Denna självbild utmanas dock allt oftare både inom kultur och politik såväl som inom forskningen. Samtidigt är okunskapen fortsatt utbredd om samisk kultur och historia, vilket i sin tur skapar hinder för arbetet mot fördomar och rasism mot samer.

Ett digitalt panelsamtal om koloniseringen av Sapmi, försvenskningspolitiken och rasbiologin. Vi kommer också att få höra panelisternas syn på hur rasism mot samer tar sig uttryck idag.

18
mars
2021
Digitalt

Propaganda – risk för påverkan

Välkommen till digital fortbildningsdag

Propaganda – risk för påverkan. Lyssna till en föreläsning om propaganda, faktaresistens och kritiskt tänkande, ta del av pedagogiska utgångspunkter och byt erfarenheter med andra lärare. Detta är en fortbildning i samarbete mellan Forum för levande historia och Regionmuseet i Skåne.

Tid och plats: 18 mars kl. 15.30- 18.00 - Digitalt på Zoom. Inbjudningslänk skickas ut dagen innan till de som anmält sig. 

24
mars
2021
Digitalt

Samtalskväll: En svensk kibbutz i Förintelsens skugga

Sommaren 1939 anländer sextio judiska ungdomar från Tyskland till Hälsingegården utanför Falun där de ska lära sig jordbruk som ett steg mot sina drömmars mål, en kibbutz i det blivande Israel. Kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige medan livet för familjer, släkt och vänner i Tyskland blir allt svårare.

25
mars
2021
Digitalt

Lärarfortbildning om åskådarens passivitet och ansvar

Välkommen till den digitala lärarfortbildningen Spelar roll - om åskådarens passivitet och ansvar.

Överallt finns åskådarna. De som ser på utan att ingripa mot våld och orättvisor, i vardagssituationer och i krig. Ända sedan de första bilderna från koncentrationslägren nådde ut 1945 har människor frågat: Hur var det möjligt? Vilka var alla de som stod bredvid och lät det ske? Om de hade agerat annorlunda, vad hade hänt då?

Ett samarbete mellan Forum för levande historia och Jamtli.

april 2021

21
april
2021
Digitalt

Lärarfortbildning: Svåra frågor i klassrummet

Välkommen till en lärarfortbildning om hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan bemötas.

september 2021

01
september
2021
Oslo

Kurs i Oslo om Förintelsen i Norge under andra världskriget

Tyvärr är denna fortbildning fullbokad, så även reservlistan. Välkommen att ta del i någon av våra andra fortbildningar som du hittar här.

På grund av coronaviruset är kursen framflyttad, ett nytt datum kommer bestämmas så snart när läget runt pandemin tillåter. Du som sedan tidigare har fått information om att du är antagen eller uppsatt på reservlista behåller din plats, och kommer via mejl få besked om när nytt datum bestämts.