Forumkväll: Europa i dag – Fokus Ungern

onsdag 28 mars 2018, kl. 18:00 - Stockholm

Våren 2018 genomför vi en serie offentliga samtal om Europa i dag, med nedslag i några centraleuropeiska länder. Denna kväll är Ungern i fokus. Deltagare är Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap och Gabriel Byström, journalist och författare. Moderator är journalisten Kaj Schueler. Fri entré. Välkommen! 

Tema: Europa i dag

Redan en bit in på 1980-talet började järnridån mellan Öst- och Västeuropa att krackelera. Frihets- och demokratirörelsen segrade i länder som Polen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland. I västra Europa började däremot nationella och högerextrema krafter på allvar att göra sin röst hörd.

År 2018 präglar nationalism och invandringsmotstånd i stor utsträckning politiken i många länder som tidigare låg bakom järnridån. I samband med detta ser vi en tilltagande rasism i olika former. De länder vi ska samtala om har naturligtvis alla sin egen historia. Samtidigt gränsar de till varandra och har alltid haft sina utstötta minoriteter. Finns det drag i den historien som kan ge förklaringar till dagens situation?

Kommande forumkvällar våren 2018

Onsdag 25 april - fokus Tjeckien
Onsdag 23 maj - fokus Tyskland/Österrike

Tid och plats

När: onsdag 28 mars 2018, kl. 18:00
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12 i Gamla stan
För vem: Allmänhet