Forumkväll: Europa i dag – Fokus Tyskland/Österrike

onsdag 23 maj 2018, kl. 18:00 - Stockholm

Högerpopulismen i Tyskland och Österrike fick stora framgångar vid valen i höstas. Rasismen ökar och den tyska regeringen utsåg nyligen en särskild kommissionär för att hantera antisemitism. Vilka historiska förklaringar finns det till utvecklingen? Vad kan Sverige lära av dessa länder inför årets val?
 
Mångåriga utrikeskorrespondenten Richard Swartz och Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt ger perspektiven.

Moderator är journalisten Kaj Schueler. Ingen anmälan krävs. Fri entré. Välkommen! 
 
Tema: Europa i dag

Våren 2018 genomför vi en serie offentliga samtal om Europa i dag, med nedslag i några centraleuropeiska länder. 

Redan en bit in på 1980-talet började järnridån mellan Öst- och Västeuropa att krackelera. Frihets- och demokratirörelsen segrade i länder som Polen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland. I västra Europa började däremot nationella och högerextrema krafter på allvar att göra sin röst hörd.

År 2018 präglar nationalism och invandringsmotstånd i stor utsträckning politiken i många länder som tidigare låg bakom järnridån. I samband med detta ser vi en tilltagande rasism i olika former. De länder vi ska samtala om har naturligtvis alla sin egen historia. Samtidigt gränsar de till varandra och har alltid haft sina utstötta minoriteter. Finns det drag i den historien som kan ge förklaringar till dagens situation?

Tid och plats

När: onsdag 23 maj 2018, kl. 18:00
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12 i Gamla stan
För vem: Allmänhet