Forumkväll: Europa i dag – Fokus Polen

onsdag 28 februari 2018, kl. 18:00 - Stockholm

Våren 2018 genomför vi en serie offentliga samtal om Europa i dag, med nedslag i några centraleuropeiska länder.

Onsdag 28 februari är Polen i fokus, med olika perspektiv på dagens situation. Till exempel finns det en ny lag som gör det straffbart att lyfta fram Polens delaktighet i Förintelsen. Frågeställningar som kan dyka upp under kvällen är: Varför vill nationalkonservativa regeringar så ofta skriva en alternativ historia? Har Polen en regim som understödjer rasistiska åsikter och stämningar? Samtalar gör journalisten Maciej Zaremba och forskaren Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier. Moderator är journalisten Kaj Schueler. 

Ingen anmälan krävs. Fri entré. Välkommen!

Tema: Europa i dag

Redan en bit in på 1980-talet började järnridån mellan Öst- och Västeuropa att krackelera. Frihets- och demokratirörelsen segrade i länder som Polen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland. I västra Europa började däremot nationella och högerextrema krafter på allvar att göra sin röst hörd.
 
År 2018 präglar nationalism och invandringsmotstånd i stor utsträckning politiken i många länder som tidigare låg bakom järnridån. I samband med detta ser vi en tilltagande rasism i olika former. De länder vi ska samtala om har naturligtvis alla sin egen historia. Samtidigt gränsar de till varandra och har alltid haft sina utstötta minoriteter. Finns det drag i den historien som kan ge förklaringar till dagens situation?

 
Kommande forumkvällar våren 2018:

Onsdag 28 mars - fokus Ungern
Onsdag 25 april - fokus Tjeckien
Onsdag 23 maj - fokus Tyskland/Österrike  

Tid och plats

När: onsdag 28 februari 2018, kl. 18:00
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12 i Gamla stan
För vem: Allmänhet