Till innehåll

Fortbildning: Transatlantisk slavhandel och samtida afrofobi

En tavla hängandes på en vägg, ovanpå syns skuggan av en person.

Foto: Forum för levande historia

Välkommen till en digital fortbildning i två delar om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet, samt om afrofobi idag. Hur såg Sveriges roll ut? Hur kan man undervisa om dessa frågor? Vad kännetecknar den rasism som svarta människor möts av idag?

Du får höra historikern Fredrik Thomasson som forskat om den svenska kolonin S:t Barthélemy och du får ta del av ett panelsamtal om afrofobi i skolan i dag.  Du får möjlighet att diskutera utmaningar och problem och vi presenterar det nya undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och slaveriet. Se program nedan.

Många känner till slaveriet, men få vet att Sverige var en del av det.  Sverige hade inte bara en egen koloni – S:t Barthélemy – under nästan hundra år, utan var delaktig i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet som pågick till 1800-talet. Kolonialismen har satt djupa spår och påverkar oss på olika sätt än idag. Att synliggöra slaveriets historia kan därför vara ett bidrag i arbetet med att förebygga och motverka afrofobi idag.

Fortbildningen är kostnadsfri och hålls digitalt via Zoom.

När

Fortbildningen innehåller två utbildningstillfällen. Den 18 april kl. 13:00-16:00 och den 27 april kl. 13:00-16:00. Det är inte möjligt att anmäla sig till bara en av dagarna.

Var

Digitalt på Zoom.

För vem?

Fortbildningen vänder sig till verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning.

Anmälan

Du anmäler dig via formuläret längst ned på denna sida. Sista anmälningsdag är 11 april.
Anmälan gäller båda dagarna. Det är inte möjligt att anmäla sig till endast en av dagarna.

Kort om fortbildningens upplägg

Den första fortbildningsdagen handlar om S:t Barthélemy och Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln. Den andra dagen handlar om afrofobi idag och hur man som lärare kan undervisa om dessa frågor.

De två dagarna binds ihop genom en enklare hemuppgift som presenteras i slutet av den första fortbildningsdagen. Uppgiften består i att lyssna på ett poddavsnitt från materialet Sverige, slavhandeln och slaveriet (ca 30 min).

Anmälan

Sista anmälningsdag är 11 april.

Fortbildningen är kostnadsfri men du behöver anmäla dig för att kunna vara med.