Till innehåll

Fortbildning: Transatlantisk slavhandel och samtida afrofobi

En tavla hängandes på en vägg, ovanpå syns skuggan av en person.

Foto: Forum för levande historia

Välkommen till en digital fortbildning i två delar om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet, samt om afrofobi idag. Hur såg Sveriges roll ut? Hur kan man undervisa om dessa frågor? Vad kännetecknar den rasism som svarta människor möts av idag?

Du får höra historikern Fredrik Thomasson som forskat om den svenska kolonin S:t Barthélemy och du får ta del av ett panelsamtal om afrofobi i skolan i dag.  Du får möjlighet att diskutera utmaningar och problem och vi presenterar det nya undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och slaveriet. Se program nedan.

Många känner till slaveriet, men få vet att Sverige var en del av det.  Sverige hade inte bara en egen koloni – S:t Barthélemy – under nästan hundra år, utan var delaktig i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet som pågick till 1800-talet. Kolonialismen har satt djupa spår och påverkar oss på olika sätt än idag. Att synliggöra slaveriets historia kan därför vara ett bidrag i arbetet med att förebygga och motverka afrofobi idag.

Fortbildningen är kostnadsfri och hålls digitalt via Zoom.

När

Fortbildningen innehåller två utbildningstillfällen. Den 18 april kl. 13:00-16:00 och den 27 april kl. 13:00-16:00. Det är inte möjligt att anmäla sig till bara en av dagarna.

Var

Digitalt på Zoom.

För vem?

Fortbildningen vänder sig till verksamma lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning.

Anmälan

Du anmäler dig via formuläret längst ned på denna sida. Sista anmälningsdag är 14 april.
Anmälan gäller båda dagarna. Det är inte möjligt att anmäla sig till endast en av dagarna.

Kort om fortbildningens upplägg

Den första fortbildningsdagen handlar om S:t Barthélemy och Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln. Den andra dagen handlar om afrofobi idag och hur man som lärare kan undervisa om dessa frågor.

De två dagarna binds ihop genom en enklare hemuppgift som presenteras i slutet av den första fortbildningsdagen. Uppgiften består i att lyssna på ett poddavsnitt från materialet Sverige, slavhandeln och slaveriet (ca 30 min).

Anmälan

Sista anmälningsdag är 11 april.

Fortbildningen är kostnadsfri men du behöver anmäla dig för att kunna vara med.

Sista anmälningsdag har passerat.

Upptäck fler fortbildningar för lärare

1

jun

1

jun

  • För skola

Fortbildning: Är antisemitism rasism?

Välkommen till en digital fortbildning med syfte att stärka lärares och annan skolpersonals kunskap om antisemitism historiskt och i dag, med särskilt fokus på antisemitismens förhållande till rasism.

Datum:  tors 1 juni 2023

Tid:  12:30 - 16:00

17

jun

20

jun

  • För skola

Kurs i Oslo om Förintelsen i Norge under andra världskriget

Forum för levande historia och kulturinstitutionen Voksenåsen bjuder in lärare till en kurs i Oslo med omnejd. Vi kommer att studera Norge under andra världskriget med fokus på ockupationen och Förintelsen, samt attentaten den 22 juli 2011.

Datum:  lör 17 juni 2023

Tid: 

16

aug

16

aug

  • För skola

Fortbildning: Demokrati pågår

Välkommen till en fortbildningsdag om demokrati för lärare i årskurs 4-6. Vad innebär demokrati och vilka byggstenar behövs för ett demokratiskt samtal?

Datum:  ons 16 aug. 2023

Tid:  09:00 - 16:00

Plats:  Skellefteå

16

aug

16

aug

  • För skola

Fortbildning: Folkmordet på romer under Förintelsen

Välkommen till en fortbildning där du får kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och idag ofta präglas av fördomar.

Datum:  ons 16 aug. 2023

Tid:  12:30 - 16:00

3

sep

29

dec

  • För skola

Högskolekurs: Pedagogiskt arbete mot antisemitism

Högskolekurs för dig som vill förbättra dina kunskaper om antisemitism och få stöd i hur du kan bemöta antisemitism i klassrummet.

Datum:  sön 3 sep. 2023

Tid: 

11

sep

20

okt

  • För skola

Distanskurs: Att undervisa om rasism

Den här kursen ger dig som lärare teoretisk kunskap om begreppet rasism. Kursen ger även handlingsberedskap för att möta svåra situationer och skapa ett konstruktivt samtalsklimat.

Datum:  mån 11 sep. 2023

Tid: 

16

sep

21

sep

  • För skola

Studieresa: Förintelsens romska minnesplatser i Polen

Välkommen till en fortbildning för att studera folkmordet på romer under Förintelsen. Fortbildningen består av en studieresa till romska minnesplatser i Polen och vänder sig till lärare och romska brobyggare och modersmålslärare.

Datum:  lör 16 sep. 2023

Tid: