Fortbildning: Antiziganism i historien och i dag

torsdag 18 november 2021, kl. 13:00 till kl. 16:00 - Digitalt

Välkommen till en digital fortbildning om antiziganism i historien och i dag, som behandlar antiziganism i ett historiskt perspektiv och ger dig en teoretisk fördjupning kring begreppet. I ett panelsamtal kommer vi bland annat prata om antiziganism i samhället i dag med särskilt fokus på romska ungdomars erfarenheter av utsatthet, samt hur detta kan bemötas och hanteras i skolan.

Fortbildningen består av kunskapspass, panelsamtal samt workshop och genomförs digitalt via Zoom.

Medverkar gör bl.a. Jan Selling, docent i historia samt lektor och ämnessamordnare för romska studier vid Södertörns högskola, Sunita Memetovic, advokat och människorättsaktivist samt Erland Kaldaras Nikolizsson, författare, filmskapare, föreläsare och mångårig romsk aktivist som grundat Romska ungdomsförbundet, Romska Kulturcentret i Malmö och landets första romska förskola. 

För vem? 

Fortbildningen vänder sig till lärare på högstadiet och på gymnasiets yrkes- och högskoleförberedande program, lärare på folkhögskola, skolledning och annan skolpersonal, samt fritidspedagoger.

Anmälan

Anmälan görs via formuläret längst ner på denna sida. Sista anmälningsdag är 15 november.
Fortbildningen är kostnadsfri.

Medverkande:

Jan Selling, docent i historia samt lektor och ämnessamordnare för romska studier vid Södertörns högskola. Han har bland annat skrivit boken Frigörelsen: romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder som gavs ut 2020.
Sunita Memetovic, advokat och människorättsaktivist.
Erland Kaldaras Nikolizsson, mångårig romsk aktivist som verkar för främjande, bevarande och utveckling av romsk kultur samt ökad kunskap om romernas historia. Han har varit med och grundat Romska ungdomsförbundet, Romska Kulturcentret i Malmö och landets första romska förskola. Han är även författare, filmskapare och föreläsare.
Mimi Kaldaras Columber, student på gymnasiet.
Marcel Rådström, pedagog vid Forum för levande historia.

Moderator för panelsamtalet är Mia Taikon, Forum för levande historia.

Program

12.45 - Tekniktest för deltagare

13.00 - Inledning, Madelene Persson, Forum för levande historia

13.05 - Kunskapspass om antiziganism - Historia, begrepp och uttryck, Jan Selling, docent i historia och lektor i romska studier.

14.00 - Paus

14.10 - Panelsamtal med utgångspunkt i Länsstyrelsens rapport ”Stolt men ofta otrygg. En undersökning om unga romers upplevelser av trygghet och tillgång till sina rättigheter”. Medverkar gör Sunita Memetovic, advokat och människorättsaktivist, Erland Kaldaras Nikolizsson, romsk aktivist och Mimi Kaldaras Columber, gymnasiestudent. 
Moderator: Mia Taikon, Forum för levande historia

14.55 - Paus

15:05 - Diskussionspass - Att undervisa om antiziganism, Marcel Rådström, pedagog vid Forum för levande historia.

15.50 - Avslutning och utvärdering

16.00 - Programmet är slut

 

 

Tid och plats

När: torsdag 18 november 2021, kl. 13:00 till kl. 16:00
Var: Digitalt
För vem: För lärare och annan skolpersonal

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget