Digital samtalskväll: Putins historia

onsdag 16 mars 2022, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Digitalt

Välkommen till en digital samtalskväll om hur vi kan förstå historieskrivningens roll i kriget i Ukraina med historikerna Klas-Göran Karlsson och Per Anders Rudling samt Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier. Moderator är vetenskapsjournalisten Tobias Svanelid.

Rysslands anfall på Ukraina har föregåtts av en särskild officiell historieskrivning från Kreml om den gemensamma ryska och ukrainska historien. En historieskrivning som används för att motivera och legitimera anfallet. Är den bild av historien som Kreml sprider något som det ryska ledarskapet faktiskt tror på, eller är det propaganda som syftar till att dölja de verkliga motiven? Vilka är i så fall dessa? Delar den ryska allmänheten Kremls syn på historien om Ukraina? Vilken är den ukrainska officiella berättelsen om historien? Och vad är egentligen historievetenskapligt korrekt?

Var kan du titta?

Se samtalet live via detta Facebook-event, eller här å denna sida:

 

Medverkande

Klas-Göran Karlsson är professor i historia vid Lunds universitet. Hans forskningsintressen inkluderar folkmord och terror, både realhistoriskt och eftervärldens kulturella bearbetning av historiska händelser. Han har bland annat forskat om kommunistiska regimers terror, folkmordet på armenierna och Förintelsen samt om representation och bruk av historia i ett brett europeiskt perspektiv.

Per Anders Rudling är docent i historia verksam vid Lunds universitet. Han har i sin forskningsverksamhet främst sysselsatt sig med frågor om historiekultur, nationalism och ideologiskt historiebruk i Kresy Wschodnie, som idag är västra Belarus, västra Ukraina, och Litauen.

Barbara Törnquist-Plewa är professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet. Hennes forskning handlar om Öst- och Centraleuropas historia, politik och kultur. Hon har särskilt intresserat sig för frågor gällande kollektivt minne, stereotyper, myter och symboler med fokus på Polen, Belarus och Ukraina.

Tid och plats

När: onsdag 16 mars 2022, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Sista anmälningsdag till att delta via Zoom är tisdag 15 mars, före 24.00.

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget