
Träffa oss på Bokmässan
Datum:
torsdag 28 september -söndag 1 oktober
Tid:
09:00 - 17:00
Plats:
Bokmässan, Mässans gata 10, Göteborg samt online på Bokmässan play
Kategorier:
Vi deltar på Bokmässan 2023 med ett fullspäckat program! Varje dag på olika scener och i vår egen monter C04:01 kan du lyssna till angelägna samtal om dagsaktuella samhällsfrågor kring bland annat demokrati, antisemitism och intolerans. I montern kan du träffa våra medarbetare, testa VR-utställningen Plundring eller hämta ett exemplar av vår nya rapport Okunskap, myter och rädsla om vad svenskar tror ligger bakom fördomar och fientlighet mot judar som grupp. Hoppas vi ses!
Programpunkter
Vi uppdaterar programmet löpande. Hela mässans program finns på bokmassan.se.
Torsdag 28 september:
11:00-11:30 Antiziganism och skolan
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Barn och unga som är romer utsätts för diskriminering och upplever otrygghet, inte minst i skolan. Valeria Redjepagic har för Länsstyrelsen Stockholm undersökt hur unga romers utsatthet ser ut i Sverige idag. Vad tänker hon att skolan kan göra för att motverka antiziganism och erbjuda romska elever en trygg miljö? Hör henne samtala med Camilla Sjöström, Forum för levande historia.
13:00-13.30 Skolresor till Förintelsens minnesplatser i Norge
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Samtal om erfarenheter och upplägg för resor till norska minnesplatser för att reflektera över demokrati. Möt Anna Florén, programdirektör vid kulturcentret Voksenåsen i Norge, i samtal med Stefan Andersson, Forum för levande historia.
14:00-14.30 Sverige, slavhandeln och slaveriet
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Sveriges tid som kolonialmakt och aktör i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet är fortfarande ganska okänd. Det vill journalisten och folkbildaren Amat Levin ändra på. Han är författare till boken Svart historia och driver podden och Instagramkontot med samma namn. Möt honom i ett samtal med Madelene Persson, sakkunnig Forum för levande historia, som varit med och tagit fram det nya undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och slaveriet.
15:30-16:00 Demokratins sårbarhet
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Hur är kunskap en förutsättning för demokratin? Vad gör vi när propaganda, konspirationsteorier och fake news riskerar att försvaga demokratin? Möt Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och författare till boken Därför demokrati, i samtal med Meriam Chatty, sakkunnig Forum för levande historia.
16:00-16:30 Bilder och ord som kan kränka
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Historiska källor är inte sällan texter där det förekommer begrepp vi vill undvika, eftersom de är kränkande. Men samtidigt kan det vara texter som är viktiga att lyfta fram. Även problematiska bilder kan vara viktigt källmaterial. Hur gör man som lärare då? Möt pedagogen Camilla Sjöström och sakkunnig Madelene Persson, Forum för levande historia, som arbetat med dessa frågor när de tagit fram nya undervisningsmaterial.
Fredag 29 september:
10:00-10:30 Minoritetsstress i skolan
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Minoritetsstress är stress kopplad till risken att på olika sätt bli utsatt för diskriminering. Vad kan skolans personal göra för att förebygga och motverka den? Möt läraren Amanda Ramos Dale i ett samtal med pedagogen Camilla Sjöström, Forum för levande historia.
10:50-11:20 Autentiska platser – att lämna klassrummet för att undervisa om Förintelsen
Scen: Lärarscenen
Vilket mervärde ger det att resa till autentiska historiska platser och vilka utmaningar finns med detta? Vad gör Norge till en relevant destination för att fördjupa sig i Förintelsens processer, i personligt ansvar och judiska öden under andra världskriget? Vilka för- och nackdelar finns det med att resa till minnesplatser i Norge respektive Polen?
Christer Mattsson, docent i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet, samtalar med Stefan Andersson, projektledare vid Forum för levande historia, Helena Hermansson, lärare och ansvarig för Toleransprojekt i Borlänge och Anna Floren, programdirektör vid kulturcentret Voksenåsen i Norge.
Samtalsledare: Lisa Heino, Sveriges lärare
Arrangörer: Voksenåsen, Levande Historia i Göteborg, Segerstedtinstitutet och Forum för levande historia.
11:00-11:30 Att motverka islamofobi i skolan
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Vilka kunskaper behövs för att skolans personal ska kunna motverka, förebygga och förhindra islamofobi idag? Möt Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap i ett samtal med Madelene Persson, sakkunnig Forum för levande historia.
13:00-13:30 Människa och samhälle i rasbiologins skugga
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Vad kan vi lära av rasbiologins svenska historia? Vilken roll har vår syn på vetenskap spelat för vilka som får vara med i samhällsgemenskapen och vilka som utesluts? Möt sakkunnig Madelene Persson och pedagogen Camilla Sjöström som båda som båda arbetat med att ta fram Forum för levande historias undervisningsmaterial (O)mänskligt.
14:00-14:30 Att undervisa om folkmord i skolan
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Genom historien har miljoner människor dödats i olika folkmord och liknande massvåld. Vilka lärdomar går det att dra från sådana företeelser? Hur undervisar vi om detta? Möt pedagogen Konstantinos Gountas och sakkunnig Madelene Persson, båda från Forum för levande historia.
15:00-15:30 Plundring, början till ett folkmord
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
VR-utställningen Plundring, som visas i Forum för levande historias monter, bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker Plundrarna : Hur nazisterna stal Europas konstskatter och Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken. Möt Anders Rydell i ett samtal med Bodil Sundén, Forum för levande historia.
16:00-16:30 Demokrati i skolan, steg för steg
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Demokratistegen är en modell för skolor och folkhögskolor som vill stärka och utveckla arbetet med demokrati. Modellen förväntas vara klar i början av 2024 och tas fram av Forum för levande historia och Skolverket. Möt sakkunnig Pontus Wallin i samtal med överintendent Petra Mårselius, Forum för levande historia.
17:00-17:20 Balansbrädan i klassrummet: Yttrandefrihet och kränkande yttranden
Scen: Yttrandefrihetsscenen
Flera aktuella rapporter talar om barns utsatthet i skolan, samtidigt ska lärare klara av att hantera samtal om rasism, antisemitism och andra svåra frågor i klassrummet. Hur balanserar man som lärare på linjen mellan yttrandefrihet och yttranden som kan vara kränkande för andra elever, eller till och med hets mot folkgrupp? Vad behövs för att lärare ska kunna ta de svåra samtalen?
Lyssna till forskaren Cora Alexa Døving från HL-senteret i Norge och Konstantinos Gountas, pedagog på Forum för levande historia. Cora Alexa Døvings forskningsfält är minoriteternas villkor med fokus på fientlighet mot muslimer, antisemitism och rasism.
Samtalsledare: Meriam Chatty, Forum för levande historia
Arrangör: Forum för levande historia
17:00-17:45: Skolan som skulle göra Sápmi svenskt
Scen: F2 (Seminariekort krävs)
Ann-Helén Laestadius nya roman Straff kretsar kring de så kallade nomadskolorna på 1900-talet, vars syfte var att verkställa Sveriges koloniala politik mot samer. Samiska barn skulle fostras och formas som staten ansåg önskvärt. Många samiska barn fick ärr för livet. Men berättelserna från nomadskolan handlar också om motstånd och styrka.
Ann-Helén Laestadius samtalar med Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet, och Kaisa Huuva, redaktör för Svenska kyrkans bok om nomadskolorna, När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka.
Programledare: Erika Hedenström, Forum för levande historia
Arrangör: Romanus & Selling och Forum för levande historia
Lördag 30 september
11:00-11:30 Antisemitismen i ungas flöden
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Unga möter ofta antisemitiska föreställningar på sociala medier. De kan även själva reproducera sådana idéer, ibland utan att förstå deras innebörd och bakgrund. Hur kan lärare arbeta för att motverka antisemitism? Möt Niclas Blom från Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) i samtal med Meriam Chatty, sakkunnig, Forum för levande historia.
13:00-13:25 Skolan som skulle göra Sápmi svenskt - ett trauma i generationer
Scen: Lärarscenen
Ann-Helén Laestadius är aktuell med romanen Straff som handlar om de så kallade nomadskolorna, där samiska barn skulle fostras utifrån Sveriges koloniala politik. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.
Författaren Ann-Helén Laestadius samtalar med Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet som forskar i utbildningshistoria och utbildningspolitik.
Samtalsledare: Erika Hedenström, Forum för levande historia
Arrangörer: Romanus & Selling förlag och Forum för levande historia
12:00-12:30 20 år av levande historia
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
I tjugo år har Forum för levande historia arbetat för demokrati och allas lika värde, med utgångspunkt i lärdomar från historien. Vad var tanken med myndigheten från början och hur blev det i praktiken? Möt Forum för levande historias överintendent Petra Mårselius i ett samtal med kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson.
13:00-13:30 Teckna fram minnet av de som mördades
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Joanna Rubin Drangers serieroman Ihågkom oss till liv har blivit en utställning producerad av Forum för levande historia som just nu turnerar i Sverige. Möt Joanna i samtal med Bodil Sundén, Forum för levande historia, om att skriva och teckna fram minnet de som drabbades av nazisternas folkmord.
14:00-14:30 Antisemitism i Sverige
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Hur ser antisemitiska attityder och föreställningar ut i det svenska samhället, i dag och över tid? Forum för levande historia har genom åren genomfört en rad attitydundersökningar för att ta reda på mer om detta. Möt Meriam Chatty, som ansvarat för den senaste undersökningen, i ett samtal med Johan Perwe, Forum för levande historia.
15:00-15:30 Antisemitiska konspirationsteorier i det svenska samhället
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
I en kampanj mot Anti-Defamation League (ADL) har antisemitiska konspirationsteorier spridits explosionsartat under hösten. Forum för levande historia har undersökt stödet för olika konspiratoriska föreställningar i det svenska samhället. Vad kännetecknar dessa historiskt och i dag? Möt Catta Neuding, programledare på Axess TV, i samtal med sakkunnig Meriam Chatty och historikern Oscar Österberg, Forum för levande historia.
16.00-16.30 Genom Norden på flykt undan Förintelsen
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
I Forum för levande historias antologi Någonstans i Sverige beskriver historikern Lars Hansson norsk-judiske Meyer Dvoretskys flykt undan nazisterna. Avvisad av flera länder innan han deporterades till förintelselägret Auschwitz. Möt historikern Lars Hansson i samtal med Johan Perwe, Forum för levande historia
16:00-16:45: Judiskt motstånd mot antisemitism och nazism
Scen: G3:3 (Seminariekort krävs)
Bilden av att judar inte gjorde motstånd under Förintelsen stämmer inte. Programledaren Cecilia Düringer samtalar med kanadensiska Judy Batalion, författare till boken Våra dagars ljus om polsk-judiska kvinnor som blev motståndskämpar under andra världskriget, historikern Johannes Heuman från Södertörns högskola samt Kenneth Hermele, aktuell med boken Inte som lamm till slakt: judiskt motstånd under Förintelsen.
Arrangör: Judisk kultur i Sverige, Ordfront, Natur & Kultur och Forum för levande historia
17:00-17:20: Antisemitism i Sverige, Norge, Världen
Scen: Globala torget
Antisemitiska konspirationsteorier sprids på digitala plattformar, Förintelsen förnekas och antisemitiska incidenter och hatbrott mot judar är en dokumenterad realitet. Samtidigt visar attitydundersökningar gjorda av Forum för levande historia och norska Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter på ett minskat stöd för antisemitiska föreställningar i Norge och Sverige.
Forskarna Oscar Österberg och Henrik Bachner diskuterar den svenska och norska antisemitismens likheter och särdrag i förhållande till den internationella utvecklingen.
Samtalsledare: Petra Mårselius, överintendent, Forum för levande historia
Söndag 1 oktober
09:30-10:00 Andras antisemitism
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Hur förklarar den svenska allmänheten fördomar och fientlighet mot judar som grupp? Möt historikern Oscar Österberg som skrivit rapporten Okunskap, myter och rädsla i samtal med överintendent, Petra Mårselius, Forum för levande historia.
10:25-10:55: Judiskt motstånd under Förintelsen
Scen: Lärarscenen
Bilden av att judar inte gjorde motstånd mot antisemitism och nazisternas förtryck under Förintelsen stämmer inte. Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia, samtalar med Kenneth Hermele, aktuell med boken Inte som lamm till slakt: judiskt motstånd under Förintelsen.
Arrangör: Ordfront och Forum för levande historia
11.00 – 11.20: Skolan som kolonial strategi
Scen: Globala torget
På flera håll i världen har stater använt skolan som medel för att förtrycka landets urbefolkning. I Ann-Helén Laestadius nya roman Straff kretsar handlingen kring de så kallade nomadskolorna på 1900-talet, vars syfte var att verkställa Sveriges koloniala politik mot samer. Samiska barn skulle fostras och formas som staten ansåg önskvärt. Många samiska barn fick ärr för livet. Trauman som ärvts i generationer. Men berättelserna från nomadskolan handlar också om motstånd och styrka. Ann-Helén Laestadius samtalar med Erika Hedenström, Forum för levande historia.
12:00-12:30 Någonstans i Sverige
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
En ny antologi från Forum för levande historia med lokalhistoriska berättelser om hur Förintelsen berört Sverige. Här lyfts insatser för att rädda och ta emot judar på flykt och de överlevandes fortsatta liv på orter som Kalmar och Borås. Historikern Oscar Österberg, som är redaktör för antologin, samtalar med Johan Perwe, Forum för levande historia.
13:00-13:45: Antisemitism i Sverige idag
Scen: G3:2 (Seminariekort krävs)
Antisemitiska konspirationsteorier sprids på digitala plattformar, propageras av extrema politiska grupper och upprepas av kända artister. Förintelsen förnekas och förvanskas. Samtidigt visar undersökningar att stödet för antisemitiska föreställningar minskar i Sverige. Hur kan vi förstå och motverka antisemitism i Sverige idag?
Oscar Österberg, ansvarig för en ny rapport om hur svenskar ser på orsakerna bakom fientlighet mot judar, samtalar med Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom Malmö och idéhistorikern Henrik Bachner.
Programledare: Willy Silberstein, Svenska kommittén mot antisemitism
Arrangör: Judisk kultur i Sverige, Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism
14:00-14:30 Det tysta arvet, romer under Förintelsen
Plats: Forum för levande historias monter (C04:01)
Utställningen Det tysta arvet bygger på intervjuer med romska överlevande om det som drabbade dem och deras familjer under nazismen. En av de som vars livsöde skildras är Bronislaw Kwiek. Hans son Bagir Kwiek och Monica Hirsch, författare till utställningens text och boken med samma namn, samtalar med Erika Hedenström, Forum för levande historia, om ett folkmord få har kunskap om.
Biljetter
För att besöka Bokmässan krävs en entrébiljett som ger tillgång till utställning och samtliga scen- och monterprogram. För att ta del seminarium behöver du även ha ett seminariekort. Läs mer om biljetter på Bokmässans webbplats