
Demokratistegen
Om Demokratistegen
Demokratistegen är en modell i sju steg för hur skolan och folkbildningen kan arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter utifrån verksamhetens behov. Med hjälp av Demokratistegen kan ni exempelvis förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på er skola eller utveckla undervisningen. Demokratistegen kan också komplettera annat pågående arbete och frågor som trygghet, likabehandling och arbetsmiljö.
Genom att följa Demokratistegens modell gör ni ett kollegialt utvecklingsarbete som rör både skolmiljön och undervisningen.
Demokratistegen vänder sig till grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildningen och folkhögskolan. Under 2024 ska modellen anpassas till förskolan, studieförbund och de anpassade skolformerna.

Demokratistegens sju steg.
Samarbete mellan Skolverket och Forum för levande historia
Demokratistegen har utvecklats av Skolverket och Forum för levande historia på uppdrag av regeringen. Uppdraget ingår i Sveriges åtaganden efter Malmö Internationella Forum för Hågkomst av Förintelsen och Bekämpande av Antisemitism 2021.
Modellen bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Forskare från samtliga lärosäten i Sverige som har lärarutbildning och representanter från professioner inom skolväsendet och folkbildningen har bjudits in för att delta i utvecklingsarbetet. Vi har också samverkat med Demokratimentorsnätverket, som drivs av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, samt Folkbildningsrådet.
Utgångspunkt i utvecklingen är kunskaper och erfarenheter från arbetet med det norska konceptet Dembra (Demokratisk beredskap mot rasism, antisemitism och antidemokratiska attityder) och Europarådets ramverk om utbildning för aktivt medborgarskap, RFCDC (Reference Framework of Competences for Democratic Culture).
Läs mer om Dembra
Frågor?
Välkommen att kontakta projektledarna:
Pontus Wallin, Forum för levande historia
Hugo Wester, Skolverket