FN:s rapport om Srebrenica

I FN:s egen rapport om händelserna i Srebrenica medger FN att man misslyckades med uppdraget att genom fredsbevarande insatser skydda befolkningen i Srebrenica.

Citat ur Kofi Annans rapport: ”Genom missbedömning och en oförmåga att känna igen graden av ondska som vi konfronterats med har vi misslyckats att göra vår del i att rädda Srebrenicas befolkning från massmord. När det internationella samfundet ger löftet att skydda en civilbefolkning från massaker, måste man vara beredd att vidta nödvändiga åtgärder för att hålla detta löfte”

I Nederländerna föranledde händelserna i Srebrenica och den holländska fredsbevarande FN-styrkans agerande en stor debatt. Sommaren 1996 beslöt därför den holländska regeringen att tillsätta en särskild undersökning som genomfördes av det nederländska institutet för krigsdokumentation (NIOD). Resultaten av undersökningen presenterades 2002 i en 3 368 sidor lång rapport (öppnas i nytt fönster).

Ursprunglig text och research av Youth Initiative for Human Rights. Svensk text 2012 av GR utbildning och Forum för levande historia. Uppdaterad och faktagranskad 2021 av historikern Christian Axboe Nielsen, Århus universitet.