Till innehåll

Per Anger, diplomaten som räddade liv

Speltid - 3:21

Per Anger, diplomaten som räddade liv

En bild ur en utställning på en man, Per Anger.

Vår pedagog Marcel berättar om en del i utställningen Sverige och Förintelsen.

Den 19 mars 1944 intar nazityskland Budapest. Ganska direkt börjar den svenska legationssekreteraren i Budapest, Per Anger att skriva ut svenska skyddspass till judar i staden. Detta med fara för sitt eget liv.

Fler klipp ur utställningen Sverige och Förintelsen

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi egentligen?<br>Utställningen Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Den fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946.

    Speltid - 2:03

    Pressen under press

    Under andra världskriget driver Sveriges regering neutralitet i utrikespolitiken och de förväntar sig att massmedia ska följa samma linje. Man ber i första hand tidningarna att uttala sig försiktigt och inte stöta sig med främmande makt.
      Speltid - 2:22

      Revymakaren och antinazisten Karl-Gerhard

      Revyn Guldregn har premiär på Folkan i Stockholm. I revyn ska kupletten Den ökända hästen från Troja framföras av Karl Gerhard.
        Speltid - 2:25

        Magda Eggens

        Magda Eggens föddes i byn Kisvárda i Ungern 1924. En tygpåse och en papperslapp kom att bli viktiga för henne för att hon skulle orka en dag till.
          Speltid - 1:41

          Flykten från Norge

          Danmark och Norge ockuperas. Danskarna blir överraskade av tyskarna. I Norge stöter tyskarna på motstånd och regeringen och Kungen lyckas att fly. Det pågår strider i Norge i två månader och allt fler flyr över gränsen till Sverige.