Den tomma stolen

Den tomma stolen är en dokumentär berättarföreställning om de tio Per Anger-pristagarna och deras närstående. Pjäsen är skriven av Hedda Krausz Sjögren och Jonas Jarl och produceras av Hedda Krausz Sjögren på uppdrag av Forum för levande historia.

Den tomma stolen hade premiär i samband med 10-års jubiléet av Per Anger-priset och utdelningen av 2014 års pris. Människorättskämparna som skildras i pjäsen gestaltades på scenen av välkända samhällsprofiler: skidlegenden Anja Pärson, författaren Carl-Johan Vallgren, makarna Pierre och Maud Schori, Västerbottensteaterns chef Francesca Quartey, rapparen CLEO, skådespelaren Richard Sseruwagi, entreprenören Staffan Ling, kulturchefen Fredrik Lindegren och projektledaren Anders Öhrn.

Den tomma stolen väcker frågor kring vilka svårigheter dagens människorättsaktivister möter, vad som motiverar dem och hur fler kan engagera sig i arbetet för alla människors lika rättigheter. Den tomma stolen kommer under 2015 att utvecklas till ett projekt för åk 9 och gymnasiet med kopplingar till skolans styrdokument. Projektet görs i samarbete med Afrikagrupperna och stöds av Allmänna Arvsfonden. För mer information om pilotprojektet, besök deras projektsida eller Facebooksida.