Sida: Arbete för fred

Sidas stöd till fred och säkerhet

Kan bistånd bidra till försoning och fred? Genom stöd till allt från fotbollsskolor till domstolar har Sverige försökt bidra till utvecklingen i Bosnien-Hercegovina sedan kriget tog slut 1995. Det började med att ge tak över huvudet till flyktingar som ville återvända hem.
Sidas stöd till fred och säkerhet.pdf

Fred på fotbollsplanen

I december 1999 arrangerades en fotbollsfestival för 400 barn i staden Srebrenica. Det var en stor händelse. Över 60 bosniakiska barn hade inbjudits att delta i festivalen. För första gången sedan slutet av kriget skulle muslimska barn befinna sig i Srebrenica.
Fred på fotbollsplanen.pdf

Medborgare – det är jag!

I Bosnien-Hercegovina lär sig unga hantera det förflutna för att skapa en bättre framtid. ungdomsorganisationen Youth Initiative for Human Rights satsar på innovativa och oväntade ungdomsaktioner tillsammans med svenska organisationen Civil Rights Defenders.
Medborgare – det är jag.pdf


Dialog för försoning

Under två dagar i slutet av november 2007 hände något mycket ovanligt. För första gången träffades kvinnor från olika folkgrupper för att tala öppet om sina upplevelser sedan krigsslutet 1995. Det öppnade en dörr till försoning i ett uppdelat land svårt märkt av kriget.
Dialog för försoning.pdf


Rätten att återvända hem­

I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosnierna att bygga upp raserade och nedbrända byar – hus, skolor och samlingslokaler – så att de som flytt under kriget skulle kunna återvända hem.
Rätten att återvanda.pdf

Texterna ingår i projektet Den livsfarliga historien från 2011

Läs också:

Texterna ingår i projektet Den livsfarliga historien från 2011. Texterna är skrivna av Sida (öppnas i nytt fönster).