Vägen till försoning

Här hittar du texter om försoning, identifieringsarbete av offren i Srebrenica, internationella domstolen i Haag, fakta om åtalade personer, Sidas arbete.


Försoning – en introduktion

Hur ska man se på försoningens roll i freds- och återuppbyggnadsprocessen? Är den nödvändig, eller är det ens självklart, att den ska vara en målsättning?
Försoning – en introduktion.pdf


Röster från Srebrenica och Haag

Mirnes Lemeš och Salih Salihović var 12 respektive 13 år när Srebrenica attackerades. De har förlorat fäder och släktingar, men hävdar att de inte känner något hat. De vill se rättvisa skipas och krigsförbrytare dömas, men är noga med att etniciteten inte spelar någon roll.
Röster från Srebrenica och Haag.pdf


Identifiering av de döda

Sedan krigsslutet har arbetet pågått för att fastställa hur många som dödades och vad som hänt alla de som saknas. I dagsläget finns omkring 30 000 oavslutade ärenden, det vill säga akter över personer som anmälts som saknade och inte återfunnits.
Identifiering av de döda.pdf


Mladić och Karadžić i Haag

Sedan den oavslutade rättegången mot Slobodan Milošević, tidigare president i Serbien och Jugoslavien som 2006 avled i tribunalens häkte i Haag, är rättegångarna mot Mladić och Karadžić de viktigaste för ICTY.
Mladic och Karadzic i Haag.pdf


Försoning som politisk ambition

Borgmästare i Foča, Zdravko Krsmanović, talar om försoning och redan där skiljer han sig från de flesta andra politiker i forna Jugoslavien. Han ger inte mycket för de nationalistiska strömningar, som runtom i regionen utgör ett politiskt fundament.
Försoning som politisk ambition.pdf


The role of ICTY in the making of history (engelsk text)

This article provides a brief summary of the work and effect of the ICTY with respect to Bosnia, concluding with a look at the impact of the ICTY on peace and reconciliation.
The role of Icty.pdf


Rättvisa för fred

Ett fungerande rättsystem spelar en viktig roll i försoningsprocessen efter ett krig. Politiska och militära ledare ska hållas ansvariga. Offren ska ges upprättelse och en röst. Juristen Marie Tuma tillbringade tio år med att åtala och döma krigsförbrytare från det forna Jugoslavien.
Rättvisa för fred.pdf

Läs också:

Texterna ingår i projektet Den livsfarliga historien från 2011. Texterna är skrivna av Sida (öppnas i nytt fönster).