Filmer för undervisning om Förintelsen

För dig som tagit del av rekommendationer för undervisning om Förintelsen finns här nedanför några tips på filmer som är användbara i undervisning om Förintelsen.


Fakta om Förintelsen

En film i 10 korta avsnitt som belyser olika delar av Förintelsen. Nedan kan du se första avsnittet. Här hittar du länkar till övriga avsnitt som även finns teckentolkade och syntolkade.


Gerhard och Bronja

En film som med dokumentära bilder visar när Gerhard och Bronja blir offentligt förnedrade på grund av sin kärlek. Filmen väcker frågor om bland annat åskådarens roll. 


Mod att bry sig om (Courage to care)

Den Oscarsnominerade dokumentärfilmen ”Courage to care”/”Mod att bry sig om” från 1985 tar upp vittnesmål från de som hjälpte och räddade förföljda judar undan Förintelsen, medan andra förblev passiva åskådare. 


Per Anger - Wallenbergs skugga

Filmen handlar om Per Angers liv och samarbetet med Raoul Wallenberg. De arbetade tillsammans i Budapest under sju månader 1944-45. Efter kriget var Per Anger mycket engagerad i att finna sin vän Raoul Wallenberg. (2004 instiftade svenska regeringen Per Anger-priset för att lyfta fram insatser som främjar demokrati och mänskliga rättigheter.) 


De mänskliga rättigheterna på två minuter

Filmen är en del av ett klassrumsmaterial för årskurs 4-6