Sverige under påverkan
Vad skrev svenska tidningar om "Kristallnatten"? Vilken handel hade vi med Nazityskland? Och hur hanterade vi krigsförbrytare efter kriget?
På de här sidorna har vi samlat information om hur olika svenska aktörer agerade under 1930-talet och krigsåren under påverkan av Nazityskland.
"Kristallnatten" i svenska dagstidningar
Svenska dagstidningars rubriker om förskräckelse och avsky för nazisternas övergrepp mot tyska judar under »Kristallnatten« övergick snart till en anpassning till den nazistiska antisemitismens radikalisering. En textanalys av tio tongivande svenska dagstidningars rapportering om pogromen mot tyska judar, natten till den10 november år 1938, som senare fick benämningen »Kristallnatten«.
"En (o)moralisk handel?" handlar om Sveriges ekonomiska relationer med Nazityskland. En ekonomisk/historisk antologi om svensk handels- och utrikespolitik från 1930-talet till mitten av 1940-talet. Främsta målet med svensk utrikespolitik under andra världskriget var att hålla Sverige utanför kriget.
Lysning av misstag, sa Lysander
"Lysning av misstag, sa Lysander" handlar om judisk "ras" som äktenskapshinder. Från september år 1935 till slutet av andra världskriget var Svenska kyrkans präster enligt UD skyldiga att tillämpa av de tyska Nürnberglagarna, för att hantera lysningsärenden.
Om myt, musik och propaganda
Rapporten ”Musiken i nazismens tjänst” beskriver musikens roll i nazisternas propaganda, med målet att förena folket i kampen för Tredje riket.
Rapport: En godtycklig historia
"En godtycklig historia" handlar om Sveriges behandling av krigsförbrytare efter andra världskriget. Olikhet inför lagar och i rättsprocesser är det bestående intrycket efter läsningen av fil dr Mats Delands skrift.