Snubbelstenar

Runt om i Europa har hittills ca 75 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Dessa minnesmärken ingår i ett europeiskt konstprojekt som drivs av den tyske konstnären Gunter Demnig.

I Sverige finns snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm. De påminner förbipasserande om personer som sökte sin tillflykt till Sverige men som utvisades och sedan mördades i Förintelsen.

Före och under andra världskriget sökte sig en del av de som var förföljda av nazisterna till Sverige. Nazisterna hade som mål att utrota alla judar från hela Europa. Det fanns planer på att även mörda judarna i Sverige, men eftersom Sverige inte invaderades av Tyskland undkom den judiska befolkningen i Sverige deportationer.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stad.

Snubbelstenarna har donerats till Stockholms stad.

Stolpersteine – ett europeiskt konstprojekt

Konstprojektet Stolpersteine ”snubbelstenar” inleddes i Tyskland i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933-1945.

Projektet växte snabbt och i dag finns snubbelstenar nedlagda i gatan på en mängd platser runt om i Europa.

Meningen är att förbipasserande ska stanna till och reflektera ett ögonblick. Konstnären Gunter Demnig hoppas att snubbelstenarna också ska bidra till medvetenhet om brott mot mänskliga rättigheter och påminna om vikten av ett öppet samhälle.

Här hittar du mer information om konstprojektet Stolpersteine.