Minnesdagen för romer under Förintelsen - föreläsningar och samtal

Föreläsningar och samtal om folkmordet på romerna under andra världskriget i samband med minnesdagen den 2 augusti.

Inspelade av UR Samtiden den 9 juni 2021 på Forum för levande historia i Stockholm. 

Vår historia, vems ansvar? Möt Richardo Blomerus

Som artonåring följde Richardo Blomerus med på en så kallad hågkomstresa till platser där romer internerades, torterades och mördades av nazister. Ett starkt och chockartat möte med en del av den egna historien som han fram till dess inte visste så mycket om. Idag studerar Richardo till lärare. Hur tänker han om hur kunskap om det som det som drabbade romer under Förintelsen förmedlas till barn och unga? Richardo Blomerus samtalar med Erika Hedenström.  

 

Antiziganismens djupa rötter

Nazisternas terror och förintelsepolitik under andra världskriget är unika företeelser i mänsklighetens historia. Aldrig förut har människor mördats i en sådan skala med utgångspunkt i rasistiska föreställningar. Men Hitler och nazisterna uppfann inte antisemitism och antiziganism. Det är fenomen med djupa historiska rötter. Historikern Ida Al Fakir och Domino Kai, romsk aktivist och folkbildare samtalar om antiziganism före, under och efter Förintelsen. Och om varför det är viktigt att förstå och tala om antiziganism idag. Samtalsledare är Bodil Sundén, Forum för levande historia 

 

Varför vet vi så lite om folkmordet på romer under Förintelsen?  

Det finns idag en uppsjö av böcker, filmer och forskning om olika aspekter av Förintelsen, men det folkmord som drabbade romer under den tyska naziregimen är inte lika mycket känt. Historikern Andrej Kotljarchuk vid Södertörns högskola berättar om vad detta beror på i ett samtal med Erika Hedenström, Forum för levande historia.