Insamlade minnen från Förintelsen

I fyra filmer visas exempel på minnen som vi har samlat in under 2021. Materialet kommer att införlivas eller deponeras i samlingarna vid det blivande Sveriges museum om Förintelsen.

Material från en övertygad nazist

I två kartonger vi tagit emot finns löpsedlar, tidningar, partiprogram och broschyrer som visar hur utbrett hatet mot judar var bland de svenska nazisterna under 1930-talet och krigsåren. 

Det är en välbevarad och unik samling som varit undangömd i ett halvt sekel på vinden till en småländsk sommarstuga. Materialet har tillhört en ideologiskt övertygad nazist som var aktiv och bland annat ställde upp i val för det svenska nazistpartiet NSAP/SSS. 

Lieselotte Jacks

15-åriga judinnan Lieselotte Jacks anlände till Göteborg med en barntransport i början av juni 1939. Liselottes liv finns nu samlat i en flyttkartong. Med minnen och korrespondens från föräldrar och farmor, samtliga mördade under Förintelsen.

Kiwa Zyto

Hösten 1944 deporteras den polsk-judiske pojken Kiwa Zyto till koncentrations- och förintelselägretAuschwitz-Birkenau. Som minderårig är syftet att han ska mördas vid ankomst, men han lyckas komma med en transport till koncentrationslägret Dachau.

Våren 1945 befriasden då 12-årige Kiwa av amerikanska trupper i Dachau. Vid ankomsten till Sverige två år senare har han med sig sin randiga fångjacka i blågrått tyg.

Beredskapssjukhuset i Sigtuna

Sommaren 1945 togs flera hundra kvinnor emot på ett provisoriskt inrättat beredskapssjukhus i Sigtuna. Överlevande från koncentrationslägret Bergen-Belsen.

I ett unikt kortregister med tillhörande brev kan vi följa de statslösa kvinnornas livsöden. Ta del av födelseuppgifter, nationalitet, hemort och vidare destinationer. Materialet har tillhört Wanda Lanzer, tolk och kurator vid sjukhemmet.