Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesdagsutställning 2021

Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi varje år en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ner och sätta upp på till exempel ditt bibliotek eller din skola. Till den kopplar vi pedagogiska övningar för elever.

Årets utställning ”Motstånd” handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

Utställningen kommer att kunna laddas ner här från i mitten av december. I utställningen finns även ett bildspel som kan läggas på webben och i era digitala kanaler. Mer information kommer om hur utställningen kan användas även under rådande coronarestriktioner. 

Minnesdagskalendarium

I vårt minnesdagskalendarium lägger ni som arrangerar något in information om ert evenemang  i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.

Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.

 I vårt Facebook-evenemang "Förintelsens minnesdag 2021" kommer du också att se vad som händer på olika orter runt om i Sverige.