Program Förintelsens minnesdag

Tillsammans med andra organisationer anordnar vi fyra evenemang med teman kopplat till Förintelsen och Förintelsens minnesdag. Ingen av dem kräver anmälan för att lyssna, men vill du ställa frågor kan du anmäla dig och delta i zoom.

25 jan - Panelsamtal: Våldtäkt i krig - ett billigt och långtidsverkande vapen

Sexuellt våld mot kvinnor i krig och konflikt har förekommit sedan urminnes tider. Det sexuella våldet är ett sätt att utöva makt och förnedra motståndaren, men det är också ett billigt och långtidsverkande vapen. Hur kan vi stötta kvinnor i att prata om sina upplevelser av sexuellt våld i krig och konflikt?

Deltagare: Carol Rittner (US), professor inom studier och forskning om Förintelsen och andra folkmord, före detta utrikesminister Margot Wallström, Belma Becirbasic från Kvinna till kvinna, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Läs mer om panelsamtalet och anmäl dig här.

26 jan – Samtal om Förintelsen och historiebruk

Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?
I samarbete med Utrikespolitiska institutet.

Deltagare: Carol Rittner (US), professor inom studier och forskning om Förintelsen och andra folkmord, Johanna Mannergren-Selimovic, Utrikespolitiska institutet, moderator av Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. 
Läs mer om samtalet och anmäl dig här.

27 jan – Livesänd minnesdagsceremoni 

Välkommen att delta i en livesänd digital minnesceremoni med tal, vittnesmål och musik där bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén medverkar. För musiken står Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos.
Läs mer om minnesceremonin här.

28 jan – Webbinarium: Modet att bry sig om

Vad får människor att visa civilkurage, hjälpa andra och stå upp mot förtryck? Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera?

Deltagare: Carol Rittner (US), professor inom studier och forskning om Förintelsen och andra folkmord, ärkebiskop Antje Jackelén och Paul Salmons (UK) internationellt erkänd expert på undervisning med utgångspunkt i Förintelsens historia. Moderator Mark Levengood.
Läs mer om webbinariumet och anmäl dig här.

Foton: Magnus Aronson /Ikon, Thron Ullberg, auschwitz.net