2 augusti: minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen.

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 3000 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Den andra augusti högtidlighålls varje år minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen på många håll i världen. Minnesdagen är också officiell minnesdag i EU sedan 2015. Den är också en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. 

Ungefär en halv miljon romer uppskattas ha mördats i  Europa under andra världskriget. De dog eller avrättades i fång- och förintelseläger, arkebuserades av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.

Forum för levande historia uppmärksammar minnesdagen med en minnesceremoni i samarbete med SIRF, Swedish International Roma Filmfestival. Vi har också tagit fram en serie program med fokus på antiziganism då och nu, tillsammans med UR Samtiden. Vi har också tagit fram en utskrivbar utställning om natten 2 augusti 1944, för skola och bibliotek. De kommer att finnas tillgängliga här inom kort. 

Nedan hittar du även länkar till olika material och webbplatser där du kan läsa mer om romers situation under historien och idag.