Biblioteket

Välkommen in till vårt referensbibliotek! Här kan du bläddra i böcker och tidningar, läsa eller studera. Tyvärr kan du däremot inte låna hem böckerna.

Biblioteket är ett av landets specialbibliotek med fokus på Förintelsen och folkmord. Utöver dessa två kärnområden täcker bibliotekets samling litteratur kring demokrati, kommunistiska regimers brott, mänskliga rättigheter, hbtq, tolerans och utbildning.

Sök i bibliotekets databas

Hela samlingen är sökbar i bibliotekets databas.

Litteratur före 1950 finns i ett magasin och är vid sökningen benämnda med [MAG]. De går att beställa fram genom att i förväg mejla eller ringa till biblioteket.

Tidskrifter

Till biblioteket hör ett trettiotal tidskrifter som är sökbara i bibliotekets katalog.

Fråga bibliotekarien!

Bibliotekarien på Forum för levande historias referensbibliotek kan hjälpa dig att hitta böcker och andra medier som du söker efter och är relaterad till myndighetens verksamhet.

Bibliotekarien är på plats onsdagar mellan 12-14.30.

Det går också bra att mejla till biblioteket@levandehistoria.se.

Uppsatsstöd

Det stöd vi vanligtvis erbjuder elever som ska skriva uppsats är tyvärr inställt till och med den 1 augusti 2022 på grund av sjukdom. 

Yales vittnesmålarkiv Fortunoff Archive

Du som besökare i vårt referensbibliotek kan få tillgång till Yales vittnesmålarkiv med mer än 4 400 vittnesmål och över 12 000 inspelade timmar. Kontakta biblioteket@levandehistoria.se.

Samlingen dokumenterar effekterna av Förintelsen i de nazistiskt ockuperade Europa. Vittnesmålet utgörs av förstahandsberättelser av nazisternas förföljelser och inkluderar överlevande, åskådare, motståndare och befriare. Vittnesmålet är inspelade på de språk vittnet föredrog och är från 19 länder. Förutom judiska överlevande inkluderar vittnesmålen romer och Sinti, Jehovas vittnen och politiska fångar. Vittnesmålen beskriver ett brett spektrum av upplevelser, inklusive fängelse i koncentrationsläger och leva som gömda flyktingar.

Plats och öppettider

Biblioteket ligger i våra lokaler på Stora Nygatan i Stockholm, i anslutning till utställningslokalen där vi har workshoppar för skolklasser.

Här hittar du bibliotekets öppettider.