Hej lärare, här kan du välja klassrumsmaterial om demokrati

Demokratin är fantastisk men komplicerad. Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Under 2021 firade Sverige att demokratin fyller 100 år. Ja må den leva i 100 år till! Här har vi samlat klassrumsmaterial och fortbildningar om demokrati. Har du frågor kring några material? Kontakta gärna våra pedagoger på pedagoger@levandehistoria.se.

Demokrati pågår

För åk 4-6

Demokratin är fantastisk men komplicerad. Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är du och alla tillsammans som kan göra demokratin bättre och starkare. Vilka är de demokratiska principerna? Varför ska vi värna demokratin?

Demokratiska samtal

För åk 7-9 och gymnasiet

Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här interaktiva materialet får dina elever ta ställning i demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens. Materialet finns även i en lättläst version.

Uppdrag demokrati

För åk 7-9 och gymnasiet

Workshopar för klassrummet med värderingsövningar, fakta, film, foto och ljudklipp. Alltid aktuella teman som demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter problematiseras.

Samtalskort om demokrati

För studieförbund, folkhögskolor och annan vuxenutbildning

Samtalskort med frågor om demokrati. Lätta, svåra, knepiga och alltid viktiga.

Webbfortbildning: Svåra frågor i klassrummet

För lärare

En digital kurs om hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan bemötas.

Alla människor

För åk 4-6

Ett material om alla människors lika värde. Materialet består av film, radioteater, diskussionsfrågor och ett interaktivt verktyg där eleverna kan skapa kollage.

Källkritik, historiebruk och rasism

För åk 7-9 och gymnasiet

I det här interaktiva klassrumsmaterialet får dina elever öva förmågorna källkritik och historiebruk. Förmågor som är viktiga för att kunna hantera information, åsikter och värderingar av olika slag som finns i en demokrati.

Människorättskämpar

För årskurs 7-9 och gymnasiet

Låt dina elever lära känna människor runt om i världen som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Klassrumsövningarna tar upp frågor om civilkurage och ger träning i källkritik.

Vi har fler klassrumsmaterial som handlar om demokrati, men med fokus på ämnen som Förintelsen, historiebruk, mänskliga rättigheter, rasism, källkritik och mycket annat. Du hittar dem på vår klassrumsmaterialsida.